לחם סאמון עירקי, סוג של לחם כיס הנפוץ בעירק, יותר עבה ואוורירי מהפיתה ובעל מרקם יותר צמיגי. באופן מסורתי לסאמון צורה של יהלום או של סירת חסקה. כמו פיתה רגילה, ניתן למלא בתוכו מה שרוצים, למשל גבינה, חומוס, חביתה, פלאפל, שווארמה. בעיקר נוח למלא בקבב או בנקניקייה, בגלל הצורה הרחבה של הפיתה הזו המזכירה לחמניה.
אפשר להכין גם גרסת מחמצת במקום שמרים (הסבר בהערות שבסוף המתכון.)

רכיבים
הוראות הכנה
מוסיפים לקערה את המים, השמרים והסוכר. מערבבים ומניחים לכמה דקות להפעלת השמרים.
מוסיפים לקערה את המלח ושמן הזית ומערבבים.
מוסיפים את הקמחים. לשים עד שמתקבלת עיסת בצק דביקה. מכסים את הקערה ומניחים בצד לחצי שעה.
אחרי המנוחה הראשונית, לשים את הבצק עד לקבלת בצק אחיד. מקפלים את הבצק לתוך עצמו עד שמתקבל כדור יפה וחלק.
מכסים ומניחים לשעה-שעתיים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
כדי שיהיה קל יותר לעבוד עם הבצק מקמחים קלות את הידיים ואת משטח העבודה.
פורסים את הבצק לכדורים בגודל עגבניה בינונית (בערך 100 גרם).
יוצרים מכול כדור צורה גלילית. בעזרת שתי כפות הידיים מגלגלים כול גליל. עם צד כף היד לוחצים על הקצוות של הגליל, כך שמתקבלת צורה הדומה לקובה, צרה בקצוות ושמנה במרכזה (ראו תמונה). מניחים את הבצקים על מגבת שעליה מפזרים קודם לכן קמח, כדי שהבצק לא יידבק. מקמחים קצת גם מלמעלה, מכסים במגבת ומניחים לתפיחה לפני אחרונה של כחצי שעה.
בינתיים אפשר להתחיל לחמם אבן בתנור על חום מקסימלי (250 מעלות). אם אין אבן אפשר לאפות את הפיתות על מגש התנור.
כ-15 דקות לקראת האפייה משטחים את הפיתות לצורתן הסופית. עובדים עם הידיים והאצבעות. ביד אחד אוחזים בקצה הגליל.
באצבעות היד השנייה מתחילים לשטח את הפיתה לצורת סירת קאנו או חסקה. הופכים את הפיתה וחוזרים על הפעולה עד שנוצרת פיתה שטוחה בעלת עובי אחיד. אפשר להעזר במערוך כדי לייצר פיתות בעלות עובי אחיד (בערך 1 סנטימטר).
מחזירים את הסירה שנוצרה למגבת מקומחת ומכוסה להתפחה אחרונה של 15 דקות. חוזרים על הפעולה עם שאר הפיתות.
השלב האחרון לפני האפייה הוא ציפוי הפיתה. מכינים תערובת הציפוי על ידי ערבוב קמח עם מים ומלח. מורחים את התערובת על הפיתה בעזרת מברשת. אם רוצים אפשר לפזר מעל הציפוי הרטוב סומסום.
מכניסים לתנור ואופים ישירות על האבן עד שהפיתה מתנפחת ומשחימה.
כשהפיתות שחומות, מוציאים אותן לרשת להתקררות של כמה דקות.
ניתן להינות מהפיתות ישר או להכניס למקפיא לשימוש בעת הצורך. בתיאבון 😋
גרסת מחמצת
- מחליפים את השמרים במחמצת.
- להכנת הסטארטר מוסיפים ל-40 גרם מחמצת כ- 40 גרם קמח ו-40 גרם מים ומערבבים. משאירים בטמפרטורת החדר לכ- 6-8 שעות עד שהסטארטר מכפיל גובה.
- כשהסטארטר מוכן מוסיפים אותו לקערה עם כמות המים שצוינה במתכון פחות 60 גרם. ממיסים אותו במים וממשיכים כרגיל משלב 1 במתכון (ללא צורך בשמרים).
- בשלב הוספת הקמחים מפחיתים כ- 60 גרם מכמות הקמחים שצויינה במתכון.
- זמני ההתפחה עם מחמצת ארוכים יותר ועלולים לקחת יותר מכפליים מהזמנים הדרושים להתפחה עם שמרים.
- אפשר גם להכין בצק מראש ולהתפיח לאט יותר (במשך לילה) במקרר.
מצרכים
הוראות הכנה
מוסיפים לקערה את המים, השמרים והסוכר. מערבבים ומניחים לכמה דקות להפעלת השמרים.
מוסיפים לקערה את המלח ושמן הזית ומערבבים.
מוסיפים את הקמחים. לשים עד שמתקבלת עיסת בצק דביקה. מכסים את הקערה ומניחים בצד לחצי שעה.
אחרי המנוחה הראשונית, לשים את הבצק עד לקבלת בצק אחיד. מקפלים את הבצק לתוך עצמו עד שמתקבל כדור יפה וחלק.
מכסים ומניחים לשעה-שעתיים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
כדי שיהיה קל יותר לעבוד עם הבצק מקמחים קלות את הידיים ואת משטח העבודה.
פורסים את הבצק לכדורים בגודל עגבניה בינונית (בערך 100 גרם).
יוצרים מכול כדור צורה גלילית. בעזרת שתי כפות הידיים מגלגלים כול גליל. עם צד כף היד לוחצים על הקצוות של הגליל, כך שמתקבלת צורה הדומה לקובה, צרה בקצוות ושמנה במרכזה (ראו תמונה). מניחים את הבצקים על מגבת שעליה מפזרים קודם לכן קמח, כדי שהבצק לא יידבק. מקמחים קצת גם מלמעלה, מכסים במגבת ומניחים לתפיחה לפני אחרונה של כחצי שעה.
בינתיים אפשר להתחיל לחמם אבן בתנור על חום מקסימלי (250 מעלות). אם אין אבן אפשר לאפות את הפיתות על מגש התנור.
כ-15 דקות לקראת האפייה משטחים את הפיתות לצורתן הסופית. עובדים עם הידיים והאצבעות. ביד אחד אוחזים בקצה הגליל.
באצבעות היד השנייה מתחילים לשטח את הפיתה לצורת סירת קאנו או חסקה. הופכים את הפיתה וחוזרים על הפעולה עד שנוצרת פיתה שטוחה בעלת עובי אחיד. אפשר להעזר במערוך כדי לייצר פיתות בעלות עובי אחיד (בערך 1 סנטימטר).
מחזירים את הסירה שנוצרה למגבת מקומחת ומכוסה להתפחה אחרונה של 15 דקות. חוזרים על הפעולה עם שאר הפיתות.
השלב האחרון לפני האפייה הוא ציפוי הפיתה. מכינים תערובת הציפוי על ידי ערבוב קמח עם מים ומלח. מורחים את התערובת על הפיתה בעזרת מברשת. אם רוצים אפשר לפזר מעל הציפוי הרטוב סומסום.
מכניסים לתנור ואופים ישירות על האבן עד שהפיתה מתנפחת ומשחימה.
כשהפיתות שחומות, מוציאים אותן לרשת להתקררות של כמה דקות.
ניתן להינות מהפיתות ישר או להכניס למקפיא לשימוש בעת הצורך. בתיאבון 😋