ממרח שום לבנוני (ת'ום Toum), זהו פירה שום הדומה במרקם שלו למיונז או לאיולי. מוגש לצד מנות כמו קבב עוף לבנוני (טאווק Tawook.) יכול לשמש כתחליף טבעוני למיונז.

רכיבים
הוראות הכנה
קולפים את השום. נפתרים מקצוות יבשים ומגבעולים ירוקים.
מוסיפים מלח ושום למעבד המזון. מרסקים את השום ריסוק ראשוני. עוצרים את מעבד המזון ובעזרת לקקן דוחפים שום שנדבק לדפנות הקערה כלפי מטה. טוחנים שוב. חוזרים על הפעולה עוד פעם-פעמיים עד שהשום טחון היטב וכמעט נוזלי.
כעת יש להוסיף בהדרגה ולאט את הלימון והשמן. מפעילים את מעבד המזון על מהירות איטית. בזמן שמעבד המזון פועל, מתחילים עם מזיגת חצי כוס שמן ואחריה כף אחת של מיץ הלימון. מוסיפים את הנוזלים בקצב איטי, כל פעם קצת, לתערובת השום.
כשהתערובת אחידה ויציבה, חוזרים על התהליך שוב, כאשר שומרים על קצב איטי ומדוד, של הוספת חצי כוס שמן ואחר כך כף לימון.
בתהליך ההכנה צריכה להתבצע יצירת תחליב (אמולסיה), שהוא למעשה האיחוד של הנוזלים של הלימון ושל השום יחד עם השמן למרקם יציב, הדומה למרקם מיונז.
כעבור שתי כוסות שמן וארבע כפות לימון התערובת כבר אמורה להתחיל להראות תפוחה ואוורירית.
כעבור שלוש כוסות שמן ושש כפות לימון, התערובת כבר מוכנה לשימוש.
שומרים בכלי אטום בקירור עד לשימוש. בתיאבון 😋
הערות וטיפים
- שמן זית אינו מתאים להכנת ת'ום.
- הת'ום נשמר חודש במקרר במיכל אטום.
- שימו בצנצנת יפה והביאו לקרוב כמתנה.
- אם רוצים ממרח פחות "שומי" אפשר להוסיף לכמויות עוד כוס שמן ו-2 כפות מיץ לימון.
- קונים שום ישראלי טרי. מומלץ להזהר משום מיובא מכיוון שעובר לעתים תהליכים הפוגעים באיכותו.
שימושים
- כמטבל לעוף, בשר או דג.
- להוסיף לרוטב לסלט, עם מלח, פלפל, חומץ ושמן זית.
- תחליף לחמאה או למיונז בהמבורגר, בכריכים או כממרח על לחם.
- בהכנת משרה (מרינדה) לעוף או לבשר.
- עם פירה.
מצרכים
הוראות הכנה
קולפים את השום. נפתרים מקצוות יבשים ומגבעולים ירוקים.
מוסיפים מלח ושום למעבד המזון. מרסקים את השום ריסוק ראשוני. עוצרים את מעבד המזון ובעזרת לקקן דוחפים שום שנדבק לדפנות הקערה כלפי מטה. טוחנים שוב. חוזרים על הפעולה עוד פעם-פעמיים עד שהשום טחון היטב וכמעט נוזלי.
כעת יש להוסיף בהדרגה ולאט את הלימון והשמן. מפעילים את מעבד המזון על מהירות איטית. בזמן שמעבד המזון פועל, מתחילים עם מזיגת חצי כוס שמן ואחריה כף אחת של מיץ הלימון. מוסיפים את הנוזלים בקצב איטי, כל פעם קצת, לתערובת השום.
כשהתערובת אחידה ויציבה, חוזרים על התהליך שוב, כאשר שומרים על קצב איטי ומדוד, של הוספת חצי כוס שמן ואחר כך כף לימון.
בתהליך ההכנה צריכה להתבצע יצירת תחליב (אמולסיה), שהוא למעשה האיחוד של הנוזלים של הלימון ושל השום יחד עם השמן למרקם יציב, הדומה למרקם מיונז.
כעבור שתי כוסות שמן וארבע כפות לימון התערובת כבר אמורה להתחיל להראות תפוחה ואוורירית.
כעבור שלוש כוסות שמן ושש כפות לימון, התערובת כבר מוכנה לשימוש.
שומרים בכלי אטום בקירור עד לשימוש. בתיאבון 😋