עוגיות אמסטרדם, עוגיות שוקולד פאדג'יות (דחוסות ורכות), עשירות בשוקולדים וממולאות במלית של שוקולד לבן.
באמסטרדם ישנה מאפיה מפורסמת שאופה רק סוג אחד של עוגיות, מאפיית ואן שטאפלה (Van Stapele Koekmakerij) זהו שמה. בפתחה לעתים משתרך תור ארוך הכולל סקרנים (הבאים לטעום מהפלא) ומעריצים (אלו שכבר טעמו) של עוגיית ואן שטאפלה. על פי התיאור באתר האינטרנט של המאפייה, זוהי עוגייה של בצק שוקולד מריר, ממולאת בשוקולד לבן, בעלת קצוות פריכים, אך מבפנים היא רכה ולעיסה. במאפייה עצמה לא קוראים לעוגיה בשם "עוגיית אמסטרדם" אלא פשוט "עוגיית ואן שטאפלה". המעריצים קראו לעוגייה המפורסמת על שם העיר אמסטרדם כי שם נמצאת החנות המייצרת אותה.
העוגיות במתכון זה דומות במראה לעוגיות של ואן שטאפלה אך לא ידוע אם הן נאמנות למרקם ולטעם של עוגיית המקור. קיימים מתכונים רבים ברשת של "עוגיות אמסטרדם" המנסים לחקות את המתכון המקורי. המתכון שלפניכם הוא ניסיון נוסף לייצר גרסה של העוגיה הדומה מאוד למקור, וטעימה בפני עצמה. המתכון נבנה אך ורק על בסיס תמונות, סרטונים ותיאורים הנמצאים ברשת.
להצלחה מירבית של המתכון יש להשתמש ברכיבים הכי איכותיים שמשיגים כמו חמאה איכותית (צרפתית, בלגית, דנית או הולנדית) אבקת שוקולד מעולה ושוקולדים משובחים.
רכיבים
הוראות הכנה
מכינים מנת קפה אספרסו (אפשר מקפסולה) ומניחים להתקררות. מחממים תנור ל-180 מעלות.
מוסיפים לקערה את החומרים היבשים לבצק בניפוי דרך מסננת: קמח, אבקת קקאו, סודה לשתייה ומלח. מערבבים ומניחים בצד.
בקערה נפרדת מתחילים בהקצפת החמאה עם הסוכרים (אפשר ידנית או עם מערבל מזון חשמלי) עד שנוצרת עיסה אחידה.
מוסיפים ביצה וממשיכים בהקצפה.
מוסיפים את הקפה ואת תמצית הוניל וממשיכים להקציף לתערובת אחידה.
קוצצים בעזרת סכין את שוקולד החלב ואת השוקולד המריר לקוביות קטנות.
מוסיפים בהדרגה את התערובת היבשה של הקמח והקקאו (כל פעם חצי כוס) לתערובת הרטובה של הבצק. בוחשים עד שהתערובות מתאחדות. חוזרים על הפעולה עד שכל התערובת היבשה מתמזגת עם התערובת הרטובה לבצק אחיד.
מוסיפים לתערובת הבצק את השוקולדים הקצוצים ומקפלים אותם להתמזגות בבצק הרטוב.
מכינים תבנית ועליה נייר אפייה או משטח סיליקון לאפייה.
חופנים כף גדושה (כף גלידה) של תערובת הבצק הרטוב ומניחים כדור בצק על נייר האפייה. משאירים מרווח גדול בין כדור לכדור כך שישאר מקום לבצק להשתטח כשהוא יימס בתנור.
דוחפים במרכז כל כדור פרלין (או קוביות) שוקולד לבן.
בעזרת ידיים רטובות מקפלים את קצוות עיסת הבצק סביב השוקולד הלבן כך שנוצרת צורת עוגייה שבתוכה במרכז חבוי השוקולד הלבן.
מכניסים את העוגיות לתנור שחומם מראש ל-10 דקות אפייה ב-180 מעלות. מוציאים את המגש מהתנור ומניחים את המגש עם העוגיות ל-5 דקות של מנוחה והתקררות.
מעבירים את העוגיות ממגש האפייה למשטח אחר להתקררות של 10 דקות נוספות.
מומלץ לזלול מהעוגיות כשהן עדיין חמימות. הן יכולות להישמר גם בכלי אטום למספר ימים. בתיאבון 😋
סרטון אודות עוגיות ואן שטאפלה ("עוגיות אמסטרדם")
מצרכים
הוראות הכנה
מכינים מנת קפה אספרסו (אפשר מקפסולה) ומניחים להתקררות. מחממים תנור ל-180 מעלות.
מוסיפים לקערה את החומרים היבשים לבצק בניפוי דרך מסננת: קמח, אבקת קקאו, סודה לשתייה ומלח. מערבבים ומניחים בצד.
בקערה נפרדת מתחילים בהקצפת החמאה עם הסוכרים (אפשר ידנית או עם מערבל מזון חשמלי) עד שנוצרת עיסה אחידה.
מוסיפים ביצה וממשיכים בהקצפה.
מוסיפים את הקפה ואת תמצית הוניל וממשיכים להקציף לתערובת אחידה.
קוצצים בעזרת סכין את שוקולד החלב ואת השוקולד המריר לקוביות קטנות.
מוסיפים בהדרגה את התערובת היבשה של הקמח והקקאו (כל פעם חצי כוס) לתערובת הרטובה של הבצק. בוחשים עד שהתערובות מתאחדות. חוזרים על הפעולה עד שכל התערובת היבשה מתמזגת עם התערובת הרטובה לבצק אחיד.
מוסיפים לתערובת הבצק את השוקולדים הקצוצים ומקפלים אותם להתמזגות בבצק הרטוב.
מכינים תבנית ועליה נייר אפייה או משטח סיליקון לאפייה.
חופנים כף גדושה (כף גלידה) של תערובת הבצק הרטוב ומניחים כדור בצק על נייר האפייה. משאירים מרווח גדול בין כדור לכדור כך שישאר מקום לבצק להשתטח כשהוא יימס בתנור.
דוחפים במרכז כל כדור פרלין (או קוביות) שוקולד לבן.
בעזרת ידיים רטובות מקפלים את קצוות עיסת הבצק סביב השוקולד הלבן כך שנוצרת צורת עוגייה שבתוכה במרכז חבוי השוקולד הלבן.
מכניסים את העוגיות לתנור שחומם מראש ל-10 דקות אפייה ב-180 מעלות. מוציאים את המגש מהתנור ומניחים את המגש עם העוגיות ל-5 דקות של מנוחה והתקררות.
מעבירים את העוגיות ממגש האפייה למשטח אחר להתקררות של 10 דקות נוספות.
מומלץ לזלול מהעוגיות כשהן עדיין חמימות. הן יכולות להישמר גם בכלי אטום למספר ימים. בתיאבון 😋