שום פרסי כבוש, סיר טורשי (سیر ترشی Seer Torshi), זהו שום הנכבש בחומץ ובמעט מלח במשך שנים. במתכון המקצר את ההליך, השום מבושל למספר דקות בחומץ. לאחר הבישול משלימים את תערובת הכבישה עם סויה או עם סירופ סוכרי. ניתן לגוון את הטעמים של השום הכבוש עם תוספות כמו ענפי טימין, ציפורן או ברבריס. השום בתוך תערובת הכבישה נאטם בצנצנת ואז נדרשים כמספר שבועות עד למוכנות המעדן.
השום הפרסי הכבוש נעשה רך מאד ומקבל טעם פירותי, עדין. הוא נחשב למעדן ומייחסים לו סגולות רפואיות. יש לו מקום חשוב בחגיגות הנורוז, ראש השנה הפרסי. בארוחות מגישים אותו כמנה ראשונה או כתוספת.
רכיבים
הוראות הכנה
מקלפים שכבות חיצוניות של קליפות מהשומים, אך לא מקלפים עד הסוף ומשאירים את הראשים שלמים.
שוטפים את ראשי השום במים, מסננים ומניחים לייבוש.
מניחים את ראשי השום בסיר ומכסים אותם בחומץ בלסמי ובחומץ בן יין. מוסיפים חומץ (ביחס שווה) במידת הצורך לכיסוי מלא של השומים.
מביאים לרתיחה ומבשלים את השום בחומץ במשך 5 דקות.
עם סיום הבישול מוסיפים את רוטב הסויה (או אחת מהחלופות) ומערבבים.
מעבירים את השום עם התערובת הרותחת לצנצנת שימור מעוקרת (שחוטאה במשך 10 דקות במים רותחים).
אוטמים את הצנצנת וממתינים שתתקרר.
השום הפרסי הכבוש מוכן כעבור 40 יום, משתבח עם הזמן ויכול להחזיק שנים. לאחר פתיחת צנצנת השימור, השום נשמר להרבה זמן במקרר. בתיאבון 😋
מצרכים
הוראות הכנה
מקלפים שכבות חיצוניות של קליפות מהשומים, אך לא מקלפים עד הסוף ומשאירים את הראשים שלמים.
שוטפים את ראשי השום במים, מסננים ומניחים לייבוש.
מניחים את ראשי השום בסיר ומכסים אותם בחומץ בלסמי ובחומץ בן יין. מוסיפים חומץ (ביחס שווה) במידת הצורך לכיסוי מלא של השומים.
מביאים לרתיחה ומבשלים את השום בחומץ במשך 5 דקות.
עם סיום הבישול מוסיפים את רוטב הסויה (או אחת מהחלופות) ומערבבים.
מעבירים את השום עם התערובת הרותחת לצנצנת שימור מעוקרת (שחוטאה במשך 10 דקות במים רותחים).
אוטמים את הצנצנת וממתינים שתתקרר.
השום הפרסי הכבוש מוכן כעבור 40 יום, משתבח עם הזמן ויכול להחזיק שנים. לאחר פתיחת צנצנת השימור, השום נשמר להרבה זמן במקרר. בתיאבון 😋