מחמצת

 קמח מלא
 קמחלבן או מלא
 מים מסונניםאו מים מינרלים

יום 1
1

בצנצנת מערבבים 40 גרם קמח מלא עם 40 גרם מים. סוגרים ומניחים בחדר.

יום 2
2

מתחילים לראות בועות בעיסת המחמצת. מוסיפים 40 גרם קמח מלא ו-40 גרם מים ומערבבים.

יום 3
3

המחמצת ממשיכה להראות סימני חיים ומפיצה ריחות. זה נורמאלי. מוסיפים 40 גרם קמח מלא ו-40 גרם מים ומערבבים.

יום 4
4

אחרי שלושה ימים יש כבר תערובת של קמח ומים במשקל 240 גרם, ריחנית, מבעבעת ופעילה. נפתרים מ-200 גרם מתוך התערובת הזו ונשארים עם 40 גרם שהם יהוו את בסיס המחמצת שלכם. ב-200 הגרם הנותרים אפשר להשתמש להכנת בצק (בתוספת שמרים כי המחמצת עדיין לא חזקה מספיק), או להכנת מחמצות מקמחים שונים, או פשוט לזרוק.

5

ל- 40 הגרם של המחמצת הצעירה מוסיפים 40 גרם קמח ו-40 גרם מים ומערבבים. שימו לב, בשלב זה אפשר להחליף את הקמח המלא בקמח לבן, תלוי בהעדפת הקמח שתרצו למחמצת שלכם. עדיין משאירים את הצנצנת בטמפרטורת חדר.

ימים 5-6
6

כעת בכול אחד מהימים הבאים נפתרים משני שליש מכמות המחמצת (80 גרם.) נותרים עם 40 גרם. מוסיפים 40 גרם קמח, 40 גרם מים ומערבבים.

יום 7
7

יש לכם 120 גרם מחמצת צעירה ופעילה. שוב נפתרים מ-80 גרם, מערבבים עם מנה טרייה של 40 גרם קמח ו-40 גרם מים. הפעם מכניסים את הצנצנת למקרר כדי להאט את הגדילה.

שבוע 2-4
8

במקרר המחמצת שלכם תמשיך לגדול ולהתפתח אך לאט יותר. יש לרענן ולהאכיל אותה פעם-פעמיים בשבוע (תלוי בקצב הגדילה שלה במקרר שלכם). כל פעם נפתרים מ-80 גרם ומוסיפים 40 גרם קמח ו-40 גרם מים.

9

במידה ושכחתם מהמחמצת לכמה ימים, מתחילים להצטבר בכלי נוזלים ויוצאים ממנה ריחות מוזרים, לא לדאוג ולא לזרוק, זה סימן נורמלי שהיא רעבה. פשוט מערבבים, נפתרים מ-80 גרם ומוסיפים קמח ומים רעננים.

השימוש במחמצת
10

כעבור ארבעה שבועות יש לכם מחמצת בוגרת האמורה להיות חזקה מספיק להרים בצקים. מספיק שלוקחים ממנה כמות קטנה, למשל 40 גרם, להם מוסיפים למשל 70 גרם קמח ו-70 גרם מים, מערבבים ומניחים בצנצנת. התערובת הזו אמורה להכפיל את גובהה בטמפרטורת חדר תוך מספר שעות (5-10). במידה וזה קורה, יש לכם 180 גרם תערובת סטארטר להתחלת בצק למאפה. המחמצת שלכם מוכנה להתפחה של לחמים ומאפים. תמיד דואגים להאכיל את המחמצת הנותרת במקרר, שתישאר כמות מספקת להתפחת המאפה הבא. בתיאבון 😋